söndag 11 juli 2010

Värmen

Vi pratar lite om värmen, den häärliga värmen!! Vad värmen gör i Pershyttan är att Vattenhjulet inte fungerar, det kommer helt enkelt inte tillräckligt mycket vatten till hjulet för att det skall orka ta sig runt. Det ger tankar på förr i världen då människan var så beroende av vädret att de behövde ställa in arbete i gruvan vid varma dagar då inget vatten fanns att tillgå till att köra stånggången.

I Smygarebäcken som den så fint heter finns det också flodpälmusslor, ytterst ovanliga och mycket viktiga i vår lilla bäck. Just nu finns det mycket lite vatten för dem så vi får kanske ordna en räddningsaktion med badbassäng som tillflyktsort ett tag. Vi får se!!

NBVJ, järnvägen som kommer till Pershyttan har fått köra rälsbuss i dagar nu, inget ånglok alltså för att bestämmelserna är att det är brandrisk vid körning av ångloken. Och hur var det förr undrar du? Jo, då var  spåret i mycket bättre skick med röjning vid sidorna och det fanns fler personal till hands bland annat kunde man köra med en sorts vattentankvagn i tågsetet som vattnade sidorna av rälsen och släckte eventuell brand. Ångloken var också bättre rustade i förarhytten. Och så fanns det ju inget större regleringsverk ..

Men hör och häpna ett nätt sommar regn kom just över Nora och förhoppningsvis kommer det lite mer under natten. En ny vecka stundar ...

tack för i helgen och alla glada möten!! //Ulrika och My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar